[elke woont]

[elke woont] in een huis met te weinig planten

Ha! Kijk naar die titel! Kijk! Wie zou ooit gedacht hebben dat IK zoiets zou schrijven. IK die niet één maar twee vetplanten (de diep betreurde Denny Crane en Nimloth) en zelfs een cactus dood kreeg!

En toch.

En toch. Ik wil een nieuw plantje. En niet om mijn recent overleden hedra helix Mushi Mushi (door mijn moeder ooit omschreven als ‘heel erg triestig’ en ‘een beetje misvormd’) te vervangen. Gewoon, ik wil een nieuwe plant.

Ik heb ook besloten dat ik een grote plant wil. Mijn huidige flatgenootjes zijn geselecteerd omwille van vermeende lucht-zuiverende kwaliteiten (in zoverre dat niet gewoon internet lore is, natuurlijk) en relatieve onderhoudsvriendelijkheid.

op de foto: Asserella de Sanseveria, Bryant de Boring Kwastjesplant, Alex de Lepeltjesplant, Torrance de Aloë Vera, Squaw Matt de Gardenia, Jazz de Krulvaren, wijlen Mushi Mushi de hedra helix en daarnaast Erza, die het wel goed doet

Mijn vriendjes doen het eigenlijk best wel goed, op die éne na die schielijk kwam te overlijden. Vooral Squaw Matt schiet de hoogte in de laatste weken als een tiener met een groeischeut. Maar mijn nieuwe plant moet toch ook wel low maintenance zijn en tegen mijn infame moordende groene vingers kunnen. Geen frêle dametjes dus voor Casa Ve.

Eline gaf me de tip om een monstera deliciosa te kopen, wat eerlijk gezegd klinkt als dure Italiaanse ham ofzo, maar het ziet er wel een sympathieke plant uit. Hij is blijkbaar goed voor plantklunzen als ik, en heeft dezelfde mythische lucht-zuiverende kwaliteit als mijn andere plantjes. Hij komt uit Zuid-Amerika (dus misschien smokkelt hij wel drugs of een verkrachter onder zijn blaadjes, dat zou een mindere zijn). Hij wordt graag gesproeid, wat ik niet zo gewoon ben maar het zou niet slecht zijn voor mijn andere plantjes als ik dat wat vaker moet doen. Hij mag niet in het zonlicht staan, wat wel een beetje moeilijk wordt want mijn hele huis baadt in zonlicht… En hij is ook niet blij onder de 20°, wat weleens een probleem zou kunnen worden in de winter. (Ik vind de xanadu stiekem ook wel leuk eigenlijk.)

andere opties die ik wel leuk vind

Ik vind de aralia ook wel mooi, ook al heeft hij ook de onuitspreekbare naam polyscias, wat klinkt als een huidziekte. Hij heeft wel meer vocht nodig, maar misschien kan ik dan gewoon wat meer sproeien? En hij wil graag direct zonlicht, en dat zou perfect zijn voor mijn slaapkamer of mijn living, waar direct zonlicht eigenlijk bijna niet te vermijden is. En hij lijkt een beetje op een boompje, maar een vriendelijk boompje, geen ‘ik-ga-door-uw-dak-groeien’ boompje. Hij is ook wel gevoeliger voor luisjes en spint, en zo dicht bij de wei is dat misschien een risico? Geen idee, eigenlijk…

De coryota mitis vind ik ook wel mooi, met die rare vissenstaartblaadjes. Hij is een palm, en in het wild kan hij 12m hoog worden maar niet in een huis. (Goed maar. Stel je voor! Wie heeft zo’n groot huis?) Omdat hij een palm is moet hij nat staan maar niet te nat, en in de zon maar niet teveel in de zon. Wat een beetje fussy en moeilijk is in mijn kleine appartementje, maar niet onmogelijk. Hij kan goed tegen de temperaturen van mijn flatje (minimaal 15°C halen we wel in de winter), maar ik zou hem wel best direct in een goeie pot zetten als ik hem in huis haal, blijkbaar. Hij moet wel speciale palmenvoeding krijgen (WTF? war bestaat dat dan uit? krabben en kokosnoten?), en blijkbaar – volgens de site – krijgt hij soms lelijke bladeren. Kijk, dan vind ik dan weer heel sympathiek.

Een citrusboom lijkt me ook wel leuk, en die zou het heel goed doen voor het grote raam in de slaapkamer, waar het zeer mediterraans warm is in de zomer maar ook lekker koel in de winter. Wel een gedoe met speciale potgrond, weeral. En misschien is het wat sneu om zo’n plant dan een heel jaar binnen te houden.

Oh, en de Wonderstruik! Wat een mooie naam, en wat een mooie plant! En hij heeft graag zonlicht! Voor de Mrs. Iceton variant is echt heel erg mooi. En hij krijgt graag twee keer jaar een warm doucheke! Wie wil er nu geen plant die graag een warm doucheke krijgt? Qua temperaturen kan hij ook om met de extreme hitte en koudte van mijn appartementje. Zijn sap is wel irriterend, dat is ne mindere. Al past dan dan weer goed bij mij, natuurlijk, iets dat irritant is als je er een tak afsnijdt. Wraakzuchtig enzo. Er is zelfs een Croton Petra!

Een coole naam is geen goede reden om voor een plant te kiezen, maar zeg nu eerlijk: Drakenbloedboom. Hij heeft heel, heel weinig water nodig, en staat liefst in halfschaduw, geen optie voor de slaapkamer dus. Hoewel er op de site wel staat dat je hem met een beetje sevves kan verhuizen en laten wennen aan het licht, en dat de kleurrijkere exemplaren (zoals de Song of India-variant) een beetje meer licht willen.

Epipremium heeft ook luchtzuiverende kwaliteiten (the magic never ends), en volgens de Grieken zou hij geluk brengen, of geld, of allebei. Hij is wel een beetje moeilijk met water en licht, en qua temperaturen wordt mijn huisje wat te koud in de winter vrees ik.

En dan is er natuurlijk ook de Yucca, die noodzakelijkerwijze Freddy zal moeten heten. Yucca’s houden van zon, hebben niet veel water nodig en in tegenstelling tot palmen geen speciale palmenpotgrond. In de zomer wil hij ook wel eens eventjes in de regen gaan staan, wat ik SUPERsympathiek vind. Qua temperaturen zal hij het goed doen in mijn huisje (merk op hoe ik zal schrijf, omdat ik natuurlijk al weet dat ik sowieso OOK een yucca rijker zal zijn, en dat hij Freddy zal heten).

en terwijl ik aan het bladeren was op zoek naar een grote plant, vond ik ook deze wel leuk lijken, zo op het eerste zicht:

De kalanchoë! Die wilde ik vorig jaar ook al kopen, maar ik had toen bewust gekozen voor groene planten. Alleen de gardenia bloeit, maar ik wilde al te complexe dingen voorkomen. Maar eigenlijk is een kalanchoë helemaal niet zo moeilijk om de onderhouden, en een kleurrijk plantje zou wel leuk zijn. Hij is ook heel gemakkelijk te onderhouden en wordt niet snel ziek.

Sinds er eentje op onze tafel in de leraarskamer stond, ben ik ook wel een beetje verliefd op de Pannenkoekenplant of Chinese Money Plant. Net als de sanseveria en de monstera echt zo’n plant die 1975 schreeuwt, eigenlijk, maar ook wel een beetje snoezig en sympathiek, en gemakkelijk te stekken, zodat ik ook baby’tjes kan hebben van mijn plantje – wat ik wel leuk zou vinden, eigenlijk. Pannenkoekenplantjes zijn blijkbaar ook wel gemakkelijk in het onderhoud. Hij staat niet graag in een terra cotta pot, maar qua temperaturen past hij wel bij mijn huisje. En hij staat zelfs graag in het zonnetje!

Dat is dus het lijstje, voorlopig. Wellicht kom ik buiten met een paar extra aloë vera’s omdat ze zo mooi zijn en sympathiek. Maar dus: tips? Feedback? Andere planten waar ik geen weet van heb die alleen om de drie jaar bloeien in de jungle van Papoea Nieuw Guinea? Go!

Advertentie

2 gedachten over “[elke woont] in een huis met te weinig planten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s