[elke woont]

[elke kreeg] een nieuw vriendje

Dit is Audrey! Ik kreeg Audrey gisteren van De Zus. Hij is nog heel klein, echt nog een baby’tje, maar zo snoezig!

Audrey is een Dionaea muscipula ofte een Venusvliegenvanger, een vleesetertje dus. Omdat hij mijn eerste vleesetertjes is, moet ik toch een beetje onderzoek doen over hoe ik hem het best verzorg.

Volgens de website Carnipedia (serieus mannen: een wikipedia voor vleesetende planten) groeit Audrey normaal in Amerikaanse veengrond tussen de naaldbomen. Zijn blaadjes zijn korter in de rest van het jaar en worden langer in de zomer, omdat hij zich dan een beetje moet verstoppen tussen de rest van de plantjes rond hem, die ook groter worden.

Ik maak me nu wel wat zorgen dat Audrey uit de Carolina’s komt, want dat zijn redelijk conservatieve staten in de V.S. Hopelijk kan hij het dan wel vinden met mijn superdiverse plantjes.

De ‘vossenklemmen’ (de vallen waar vliegjes enzo in te zitten komen) gaan sneller dicht in de zon, en groeien ook beter als er regelmatig beestjes in komen vast te zitten. Een ‘overvoede’ klem, eentje waar een te dikke vlieg in vast komt te zitten (of een moordhoornaar ;)), sterft wel af.

Oh help.

Dionaea muscipula – Carnivora Verzorging

Gebruik alleen zuiver regenwater, gedemineraliseerd water of gedestilleerd water. Nooit gekookt drinkwater gebruiken, een deel van de kalk slaat weliswaar neer op de bodem, maar de ongewenste mineralen(voedingsstoffen) blijven in het water aanwezig, dus blijft ongeschikt voor deze plant. Drinkwater bevat kalk en mineralen, wat wortelrot veroorzaakt.

Dat zijn er ondertussen al een hoop die speciaal water nodig hebben. Ik zal toch maar eens opnieuw investeren in een Britakan dan.

Hij heeft ook echt heel veel drinken nodig, blijkbaar:

Dionaea muscipula – Carnivora Verzorging

Zorg dat de plant aan het begin van iedere dag een volle schotel met water krijgt. Giet bij voorkeur in de schotel, niet op de plant. Gebruik een brede schotel van minimaal 2cm diep. Als de schotel aan het einde van de dag droog is, zal hij bijgevuld moeten worden. Zorg dat de grond steeds goed vochtig blijft.

Hij heeft heel graag direct zonlicht tot 37°C, dus voorlopig staat hij op de vensterbank in de slaapkamer, bij de kalanchoë’s en mama Jasmijn.

Hij heeft ook speciale grond voor vleesetende planten nodig, deels zand en deels turf; of spagnum en turf. Dat is blijkbaar een merknaam ofzo voor een soort gedroogd mos. Oh hallo Van Gastel, eens de hectische laatste weken van juni voorbij zijn gaan wij elkaar toch eens opnieuw moeten begroeten 😛

Ik mag Audrey zeker niet teveel plagen, want het kost heel veel energie om zijn vallen terug te openen. Een val die meerdere keten gegeten heeft, sterft ook af (wordt zwart, blijkbaar) en wordt dan vervangen, en ik mag hem ook geen vlezekes geven, alleen insecten. (Is een spin insect genoeg voor Audrey, vraag ik me nu spontaan af.)

Audrey doet ook een winterslaapje:

Van november t/m maart zal de plant in winterrust gaan. Vrijwel alle bladeren zullen dan zwart worden, en een soort knol blijft over onder de grond. Verwijder voorzichtig de zwarte dode bladeren, om schimmel te voorkomen.

De plant moet een winterrust hebben, dus zorg dat tijdens deze periode de temperatuur onder de 12°C blijft. Zorg verder dat de grond licht vochtig is. Laat het water op de schotel opdrogen, voordat er weer water gegeven wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid licht komt dit neer op 1 keer in de 1 á 2 weken water geven

Mocht je niet in staat zijn om de plant ergens te laten overwinteren waar het koel genoeg is, dan kan je de plant uit de grond nemen en in een plastic zakje in de koelkast bewaren, totdat het weer lente wordt.

Ah, wikipedia beantwoordt meteen de spinnenvraag: ja, hij eet ook spinnen. Slecht nieuws voor onvoorzichtige vriendjes, maar goed nieuws voor Audrey en Nele.

Oh, en hij is blijkbaar ook vuurbestendig, maar dat gaan we niet testen.

Amai, dit is de eerste plant die ik heb waar zoveel gespecialiseerde sites over zijn: http://www.flytraps.nl/verzorging/ geeft min of meer dezelfde tips als Carnipedia, maar gaat meer in detail over de grond (met andere opties) en ook dat als de pot teveel opwarmt Audreys wortels gekookt kunnen worden. Dat ga ik goed in het oog moeten houden in de zomer….

Ik zal alvast maar op zoek gaan naar een goed schoteltje in de kast en een nieuwe Brita. 🙂

Advertentie

Een gedachte over “[elke kreeg] een nieuw vriendje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s